Astsubay Mülakatları

Astsubay olabilmek için maraton üniversite sınavları ile birlikte başlıyor. Astsubay olabilmek için öncelikle YGS kılavuzlarında “Askeri okullara girmek istiyorum” seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir. Daha sonra girmek istediğiniz bölüme –kara, hava, deniz, jandarma- internet üzerinden ön başvurusunu yapmanız gerekmektedir (her bölüm için kendi internet sitesinden TC Kimlik numaranızla başvuru yapmalısınız). Başvurunuzun kabul edilmesi için YGS sınavından, belirlenen sınırın üzerinde puan almanız gerekir.
YGS sınavından yeteri kadar puan alırsanız Kara, Hava, Deniz ve Jandarma Komutanlıklarının sitelerinden mülakat hakkı kazanıp kazanmadığını öğrenebilirsiniz. Mülakata hak kazandıysanız mülakat tarihi saati ve yanınızda bulundurmanız gereken belgeleri öğrenebilirsiniz. Mülakata giderken tüm belgelerinizin eksiksiz olması gerektiği için, belgeleri hazırlamayı son ana bırakmamanızı tavsiye ederiz.
Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulları’nın mülakatları Balıkesir’de, Hava Astsubay MYO mülakatları İzmir’de, Jandarma Komutanlığı Astsubaylık mülakatları Ankara’da, Deniz MYO Astsubaylık mülakatları Yalova’da yapılmaktadır. Bayan adaylar sadece Ankara’daki Jandarma Komutanlığı’na başvuruda bulunabilirler.
Mülakat tarihinde mülakat yerine en az yarım saat öncesinden gitmenizde fayda vardır. Girişte evrak kontrolü yapılır, adaylara numaralar verilir ve gruplar halinde içeri alınırlar. Askeriyeye telefon sokulmadığı için girerken telefonunuzu teslim etmeniz gerekmektedir.
Astsubay Mülakat Süreci
Mülakat süreci psikolojik test ile başlamaktadır. Çoktan seçmeli soruların bulunduğu bu test, bilgiye dayalı olmamakla birlikte kişisel özelliklerinizi anlamaya yöneliktir. İkinci olarak sağlık kontrolü vardır. Bu aşamada boy, kilo, tansiyon ölçümü, göz bozukluğu ve ağız diş yapısı kontrollerinden geçersiniz. Bir sonraki aşama ise spor mülakatıdır. Spor mülakatında aşamalar ise şu şekildedir:
Top fırlatma: Tek elinizle basketbol topunu fırlatmanız istenir ve topu 12 metreden uzağa fırlatmanız beklenir.
Durarak uzun atlama: Bu bölümde sınır 190 cm’nin üzerindedir.
Mekik: Adaylardan biri diğerinin ayağını tutar. Bu şekilde elleriniz göğsünüzde mekik çekmeniz beklenir. Ayağınızı tutan aday kaç adet mekik çektiğinizi sayar ve yetkiliye bildirir.
Barfiks: Yüksekte duran bir demire tutunarak ve ellerinizi düz tutarak barfiks çekmeniz istenir.
Koşu: Bir parkurda diğer adaylar ile birlikte 400 m koşmanız istenir.
Bu 5 spor seçeneğinden sadece bir tanesinde barajın altında kalma hakkınız vardır. Ancak koşunun diğer tüm alanlardan daha önemli olduğunu aklınızda bulundurun.
Spor mülakatından geçerseniz, sözlü mülakat için hak kazanırsınız. Sözlü mülakatta adaylar komutanların olduğu bir odaya sırayla alınırlar. Bu aşamada sizin aranan niteliklere uygun olup olmadığınızı anlaşılmaya çalışılır. Sözlü mülakattan çıktıktan belli bir süre beklersiniz. Daha sonra isminiz okunarak kazandığınız ya da elendiğiniz söylenir.
Eğer elendiyseniz itiraz etme hakkınız vardır ve başka bir komisyon ile tekrar mülakata girebilirsiniz.
Sözlü mülakatı geçtiğiniz takdirde hastaneye sevk edilirsiniz. Gideceğiniz hastaneyi belirledikten sonra size bir randevu günü verilir. Bu günler göz, diş, genel cerrahi gibi bölümlerden sağlık raporu alırsınız. Bu işlemler sonunda internet sitesi üzerinden ASİL ya da YEDEK olduğunuz öğrenirsiniz. Asil iseniz hemen kayıt yaptırabilirsiniz, yedek iseniz askeriyenin sizi telefon ile aramalarını beklemeniz gerekmektedir.
Astsubaylık Muhtemel Mülakat Soruları Listesi:
Kendinizi Tanıtın
Atatürk İlkeleri Nelerdir?
İnkılapçılık Nedir?
Atatürk’ün Bizlere Kazandırdığı Yenilikleri Sayınız.
Halkçılık İlkesini Açıklayınız.
Tarih Bilimi Ne Demektir?
Çanakkale Dendiğinde Aklınıza Neler Gelir?
Neden Astsubay Olmak İstiyorsunuz?
Neden Astsubay Olmak İçin Sizi Seçelim?
Kurtuluş Savaşı İle İlgili Bildiklerinizi Anlatınız.
Türkiye’nin Sınır Komşu Ülkelerini Sayınız.
Atatürk’ün Nutuk’unu Okudunuz Mu? Bahsediniz.
Size yöneltilen sorulara sakin bir şekilde panik olmadan cevap vermeye çalışmalısınız. Kesinlikle bilmediğiniz soruya varsayımlarınız ile cevap vermeye kalkmayın. Bildiğiniz kadarını anlatmanız da yeterli olacaktır. Soruların geneline baktığınızda hangi konular üzerinde daha ağırlık olduğunu da görebilirsiniz. Sadece bu mülakat soruları ile kendinizi kısıtlı tutmadan, çalışmalarınızı genişletebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder